Suomalaisen kirjallisuuden päivä

Mä oon aina rakastanut lukemista, se on tosi iso osa mua ja onkin hyvä, että Aleksis Kiven päivä osui just keskelle mun juhlaviikkoani niin pääsen avaamaan tätäkin puolta musta.

Muistan lapsuudesta kirjaston käytävät ja kirjastoauton, joka parkkeeras koulun pihalle aina tiettynä päivänä. Ensin luin loppuun kirjastoauton kirjat, sit kirjaston ja totta kai sain aina syntymäpäivinä ja jouluina kirjoja. Olin silleen massasta poikkeava tapaus, että Neiti Etsivä-kirjoja luin yhden – ihan vaan todetakseni että ei oo mun juttu, vaikka kaikki muut tytöt niitä meidän luokalla lukikin.

Mä aloitin Vihreä Varis-sarjasta ja siirryin siitä Viisikoihin. Sen jälkeen luin Lotta-sarjan ja kaikki Tiinat.

Jälkikäteen tarkasteltuna tässä on jo näkyvissä mun kaks lempisuuntausta: jossain kohtaa siirryin Tiinoista Anni Polvan romaaneihin ja sitä kautta Harlekiineihin. Mulla oli satoja Harlekiini-romaaneita teininä, kun unelmoin Suuresta Rakkaudesta. Viisikoista siirryin SAPO-pokkareihin ja sitä kautta löysin Agatha Christien. Muistan edelleen pätkiä Neiti Pinkertonin salaisuudesta ja sen kauhean tunteen kun oli pakko vaan paniikissa ahmia tekstiä nähdäkseen, mitä seuraavaks tapahtuu. Mulla on lukematon määrä kirjailijoita, joiden koko tuotannon mä olen lukenut (jotkut jopa kahteen kertaan) ja lukematon määrä yksittäisiä kirjoja, jotka mä olen lukenut todella monta kertaa. Ja sit. Sit mulla on aivan liian suuri määrä kirjoja, jotka ’olis pitänyt’ lukea mutta en ole lukenut. Suurin häpeäpilkkuni on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Musta on kauheeta, että oon lukenut niin paljon, mutta tää on edelleen lukematta. Oon helpottanut tätä tuskaani lukemalla Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä, mutta kyllä tuo aidon puuttuminen vielä vähän kaivelee. Oon alkanut kuunnella sitä äänikirjana ja sehän on ihan hyvä, mutta silti sekin jäi kesken.

Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi mä kerron teille muutaman mun suosikin suomalaisesta kirjallisuudesta. Sieltä puuttuu kaikki ”suuret” suomalaiset Kivet, Linnat ja Waltarit mutta kas vain, luvassa on rakkautta ja rikoksia.

 

  1. Matti Yrjänä Joensuu – erityismaininta: Harjunpää ja rakkauden nälkä. 
  2. Leena Lehtolainen – erityismaininta: Tappava säde
  3. Eve Hietamies: Yösyöttö
  4. Jari Tervo: Kallellaan
  5. Antti Tuomainen: Palm Beach Finland

 

Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että lempikirjani (Haiteksti, Okalinnut), -kirjailijani (John Grisham, Dan Brown) ja -kirjasarjani (Harry Potter) on kaikki ulkomaalaisten kirjailijoiden kirjoittamia.

 

Kysyin viime viikolla facebook-seinälläni: Jos sun pitäisi antaa elämänohje yhdellä sanalla, mikä se sana olisi? Ajattelin että siirrän ne sanat kirjakassiin kirjojen nimiksi ja arvon sen. Mä ajattelin että siitä tulis ihana, koska se ois meidän yhdessä tekemä ja se antais ihanan viestin siitä, miten mun seuraajat katsoo maailmaa: uteliaina, rohkeina, valmiina seikkailemaan ja rakastamaan.

 

Teidän osuudesta tuli hyvä: sanat on upeita. Toteutus kyllä kärsi ja kun yhdistin kangasvärit valkoiseen, rouheaan puuvillaan, lopputulos näytti askartelukerhon tekeleeltä. Tänään en siis arvo mitään, tätä päivä vietetään vaan naureskelemalla mun hudille ja lukemalla.

 

Kiitos, että tykkäätte musta ja ihanaa juhlaviikon keskiviikkoa! Vaikka ei arvontaa olekaan niin juhlista suomalaisen kirjallisuuden päivää kertomalla sun oma lempikirjasi, otan sieltä pari tärppiä!

 

 

Sini
2018-10-10T08:23:40+00:00 10. lokakuuta, 2018|Yleinen, Verkkokauppa|1 kommentti

1 kommentti

  1. Arja Määttä maatta 10.10.2018 at 14:06 - Reply

    Hyviä kirjoja on niiin paljon ettei osaa nimetä vain yhtä. Tällä hetkellä lempparikirjailijoita on Lehtolaisen lisäksi Läckberg, Holt ja Jansson ja sattumalta ovat kaikki naiskirjailijoita.

Jätä kommentti