Kestorättiin ei sinänsä tarvii mitään tutoriaaleja, koska ne on yksinkertaisimmillaan hyvinkin helppoja tehdä. Keskitytään tällä kertaa siis enemmän siihen, mistä kaikesta saat valmistettua kestorätin.

 

Tutoriaaliosuus tulee tässä: leikkaa kaksi palaa kangasta samankokoisiksi ja -muotoisiksi. Laita ne päällekkäin nurjat puolet vastakkain. Ompele yhteen saumurilla tai sen puuttuessa siksakilla.

Kestoliina kettufrotee

Toinen vaihtoehto on neuloa tai virkata rätti. Itsellänikin odottaa lankakorissa pari kerää bambulankaa ihan tätä varten. Jos oot löytänyt kivan pintaneulekuvion, mutta et vielä paikkaa sille tai haluat vaan harjoitella, niin nää rätit on ku luotu siihen!

 

Materiaaleja ja tekotapoja on monia, mutta niin on käyttötarkoituksiakin! Meillä on nää samanlaiset mutta erilaiset rätit kulkeneet matkassa pojan syntymästä asti ensin peppu- ja naamapyyhkeinä ja kun niitä alkoi olla tarpeeksi, tajusin että nehän käy myös keittiöön korvaamaan sekä perus tiskirätit että karhunkielen että talouspaperin.

Kierrätysompelu

Kestorätti: Vanha joustofroteinen lakana ja pari bodya.

Tarkennan tähän heti alkuun, että peppurätteinä käytettäviä rättejä ei siis suoraan vaan siirretty keittiöön :D! Mä päädyin vauva-aikana tekemään peppurätit yhdestä materiaalista ja muut toisesta. Ettei menis sekasin. Peppu- ja naamarätit mulla oli yleensä ihan vaan trikoota tai sitten trikoota ja flanellia. Mitä pehmeempi, sitä parempi.

 

Keittiössä tykkään käyttää rättejä, joiden toinen materiaali on vähän karheampaa. Tahran osuessa kohdalle voi vaan kääntää karheamman puolen esiin ja hinkata sillä. Yks lempimateriaaleistani keittiössä on vauvan harso. Sillä saa tosi hyvin pinttyneitäkin tahroja irti ja on yleensä rättiin päätyessään jo mukavan kulahtanutta ja imukykyistä. Muita kotoa löytyviä materiaaleja tälle karheammalle puolelle on esim. vanhat, pellavaiset kaitaliinat, froteiset pyyhkeet tai joustofroteesta valmistetut vauvan vaatteet tai pyyhkeet.

Kierrätysompelu

Kestorätti: vanha joustofroteinen haalari ja body.

Toiselle puolelle laitan yleensä jotain pehmeetä. Puuvillatrikoota, bambua tai flanellia. Useimmissa lasten vaatteissa on muovia elastaanin muodossa, joten jos haluat ehdottoman varmasti olla enemmän muovittomuuden kuin uudelleenkäytön kannalla, tarkista materiaali. Lasten vaatteiden lisäksi tähän käy vanhat flanellipyjamat tai -paidat ja luonnollisesti myös ne omat vanhat t-paidat ja ohuet colleget.

 

Ja nyt: jos sulla on läjä lastenvaatteita, niin älä ehkä ihan kaikkia laita räteiksi: myöhemmin keväällä on tulossa pari postausta lastenvaatteiden muunkinlaisesta kierrätyksestä, korjauksesta ja suurentamisesta!

Kierrätysompelu

Kestorätit: Nää oli mun suosikkibodyt – jokaiselle päivälle oli omansa. Hyödynsin kuvion räteissä kun bodyt ei olleet enää käyttökunnossa.

Mulla on aina ykkösjuttuna saada materiaali käytetyksi ja tästä syystä mulla on tietysti myös rättejä, jotka on vain pehmeitä tai vain kovempia. Ei kannata siis ajatella liikaa :)!

 

Nämäkin voi luonnollisesti valmistaa myös kankaan jämistä tai kokonaan uusiomateriaalista! Mulla on itselläni haaveena pari ’talouspaperirullaa’, eli valmistaisin x-määrän saman kokoisia ja toisiinsa ihanasti sopivan värisiä ja kuosisia rättejä, joiden kulmissa olis nepparit. Neppareilla yhteen vaan ja rullaksi ja niin siitä saa aina näppärästi yhden liinan kulloistakin tarkoitusta varten. Mutta ei ne rumia ole näinkään, ihan vaan kierrätysmateriaalista tehtynä ja päällekkäin pinottuna.

Kierrätysompelu

Uusiomateriaalien kanssa voit olla tarkempi paitsi värin myös materiaalin suhteen. Siinä tapauksessa oma ehdoton suosikkini on bambu. Sen lisäksi, että se on imukykyistä, se on luonnostaan antibakteerista – se ei siis ala haisemaan niin nopeasti kuin muut materiaalit. Oli materiaalivalintasi mikä vain, älä tee rätistä liian paksua.

 

Miten niitä rättejä hoidetaan?

 

Rätit voi (ja pitää!) pestä pesukoneessa. Lapsiperheessä pyykkiä riittää ja mä yleensä nakkaan rätit joka toinen päivä pyykkiin. Jos pyykkiä ei jostain syystä tule, voi rätin pestä mikrossa. Mähän olen katsontakannasta riippuen joko hyvin laiska tai erittäin tehokas ja organisointikykyinen ja tästä syystä pesen rätit laittamalla laakeaan astiaan hyvän määrän vettä ja sitruunamehua. Mukaan laitan rätin, ja heitän pariksi minuutiksi mikroon. Nappaan rätin pois pihdeillä ja laitan vesi-sitruunamehuseoksen vielä pariksi minuutiksi hyrräämään. Sen jälkeen ei tarvii ku pyyhkäistä mikro, niin sekin on samalla puhdas sekä helposti että myrkyttömästi.

 

Jossain kohtaa nämäkin rätit on käyttöikänsä päässä. Siinä kohtaa pesen rätin vielä kertaalleen ja siirrän vessaan. Seuraava vessanpesu hoituu tällä rätillä ja sen jälkeen nakkaan sen roskiin. Yleensä kun valmistan nämä omani kierrätysmateriaalista, niin siinä saa jo joku vauvan vaate ihan hyvän jatkoajan ennen lopullista roskiin päätymistä.

Kierrätysompelu

Yhden pienen pojan kettuhaalari, joka kovan käytön jälkeen laitettiin ensin housuiksi ja kestoräteiksi, sen jälkeen vielä räteiksi.

 

 

Muoviton maaliskuu 3/4

 

Ja ne muovittoman maaliskuun vinkit! Tällä viikolla pysytellään keittiössä ja eka vinkki on ärsyttävä. Se ei ole käytännöllinen se on:

 

  1. Mieti, miten suuren osan keittiön muoveista voisit halutessasi korvata jollain muulla? Mikä tuntuu suurimmalta haasteelta? (Ehkä poislukien kodinkoneiden muoviosat 😀 )
  2. Vaihda karhunkieli vaikkapa kookoksesta valmistettuun pataharjaan. Tässä ei-maksettu mainos.

 

 

 

 

                                                                                                                                            Sini