Voisin väittää että lähes kerran viikossa tai ainakin kahdessa, kysytään jollakin paikallisella palstalla se sama kysymys: ”Mistä löytyy ompelija Hyvinkäältä?” Jos sä tarvitset ompelijaa, löysit sen. Jos taas mietit, mihin ihmeeseen kukaan ikinä tarvitsee ompelijaa, lue tää! Avaan tässä postauksessa tekemiäni tilaustöitä ja vähän sitä, mitä on tulossa myyntiin. Jos oot itse (aloitteleva) ompelija, tuu seuraamaan – ensi viikosta alkaen on tulossa sarja kierrätysompeluita ja niiden tutoriaaleja ja keväämmällä katsotaan jotain muuta!

Ikävintähän tässä on se, että vaikka mäkin olen yrittänyt olla läsnä ja näkyvillä, mainostaa somessa pitkin eri kanavia, niin mua ei ilmeisesti ihan helpolla löydetä. Eikä siinä vielä kaikki: mä en todellakaan ole edes ainoa ompelija Hyvinkäällä ja me ollaan oikein porukalla ilmeisen hyvässä piilossa. Mun tän vuoden tavoitteeni on se, että mut olis helpompi löytää. Koitan oikeesti muistaa päivittää Facebookia, Instagramia ja tätä blogia. Yritän pitää sivuni ajan tasalla. Teen kaikkeni, että opin ymmärtämään vähän enemmän minulle oudoista sanoista kuten ”hakukoneoptimointi” tai ”algoritmi” tuun sitä kautta enemmän esille. Ja sanon sulle, joka luet tätä blogia että moi ja tervetuloa! Jos tarviit mua, niin ota yhteyttä – sivuilta löytyy yhteydenottolomake ja tästä löytyy sähköpostiosoite: sini@kuviolla.fi .

 

Ihaninta tässä toistuvassa ompelijan haussa on se, että meitä ompelijoita kaivataan ja tarvitaan! Tää on ammattikunta, jolla on mennyt välillä hyvin ja välillä huonosti ja nykypäivän kertakäyttökulttuuri ja halpisvaatteet ei millään lailla ainakaan paranna meidän oloja. Toisaalta taas nykypäivän kierrätyskulttuuri ja oman persoonan esiin tuominen vaatetuksen kautta on just sitä, mikä saa ompelija hyppimään riemusta. Tärkeää on myös se, että ihmiset ymmärtää, mitä kaikkea ompelija tekee.

 

Perustyöhän on just sitä: ompelemista. Se, miten paljon erilaisia asioita voikaan ommella, on monelle yllätys. Minullekin joskus!

 

 

Lapsena, nuorena, nuorena aikuisenakin kun ajattelin ompelijaa – ihmistä, joka omistaa ompelimon ja ompelee siis ammatikseen – ajattelin nimenomaan mittatilausompelijaa. Näin silmissäni kuvan naisesta, jolla on mittanauha roikkumassa kaulassa ja neulatyyny ranteessa. Mittatilausompelu on suuri osa myös mun työtä. Suuri osa hääpuvuista teetetään mittatilaustyönä ja lisäksi ihmiset on innostuneet (ehkä just vastaiskuna halpisvaatteille) teettämään täydellisen sopivia, laadukkaita vaatteita myös muihin juhliin ja moni myös arkeen.

Mittatilaustyö: ylellistä silkkiä ja pitsiä yhdistelevä mekko morsiamen äidille.

Mittatilaustöitä tehdessä pääsee monellakin tapaa tosi lähelle ihmistä (mun superpienessä työhuoneessa vielä tavallistakin lähemmäs!) ja niitä on ihana valmistaa kun side asiakkaaseen on aivan erilainen kuin nopeammissa töissä. Mittatilaustyöt on ihan oma lajinsa ja myönnän, että joka kerta kun alan valmistaa asiakkaalle mittatilausvaatetta tiettyyn tapahtumaan, epäilen taitojani. Oon varma, että just tällä kertaa en onnistu. Että en tajua, mitä asiakas haluaa tai jotenkin mystisesti unohdan, miten vaatteita ommellaan. Oon varma, että leikkaan kankaan väärin ja sitä ei saa enää koskaan mistään tai että unohdan silitysraudan täydellä teholla silkkimekon päälle. Laitan tän empatian piikkiin – oon aina niin mukana asiakkaan tunnetiloissa, että otan itselleni osan hänen jännityksestään kaiken onnistumisesta.

 

Toinen suuri osa mun työtä on korjausompelu. Vetoketjuja on paljon ja on päiviä, jolloin pidän niiden vaihtamista maailmankaikkeuden viheliäisimpänä työnä! Useimpina päivinä kuitenkin tykkään siitä. Se on tarkkaa työtä ja vaatii yllättävän paljon keskittymistä. Vetoketjujen lisäksi on onneksi enenevässä määrin muitakin korjauksia.

 

Onneksi, koska musta on upeeta että vaatteita korjataan eikä nakata suoraan roskikseen. Tällä hetkellä työhuoneella odottaa parin vetoketjun lisäksi yksi uusittava tasku, yhden hameen repsahtanut helma, farkkujen irronnut vyölenkki, liian pitkät puvunhousut ja kainalosta ratkennut neulepaita.

 

 

 

 

Ei pelkkiä vaatteita

 

Mittatilaustöiden ja korjausompelun lisäksi mua työllistää sisustusompelu: uudet verhot olkkariin, keittiöön, asuntovaunuun tai veneeseen. Tyynynpäälliset sohvatyynyihin, raheihin tai koristetyynyihin. Pöytäliinat, kaitaliinat ja toisinaan myös lautasliinat. Uudet tekstiilit onkin kohtalaisen nopea ja edullinen tapa päivittää sisustusta! Koko huoneen ilme muuttuu ihan kertaheitolla.

 

 

Näiden lisäksi ja omaksi iloksi mä teen muodistustöitä ja kierrätysompelua. Joskus jotain niinkin simppeliä, kuin vanhojen verhojen leikkuu ja ompelu vaatteeksi ja toisinaan taas oman aikakautensa vaatteen päivityksen tähän päivään.  Saatan saada jostain läjän vanhoja vaatteita – esimerkiks nyt kaapissa odottaa pino fleeceliivejä – ja valmistan niistä joko jotain ihan uutta tai vaan päivitän ne 2010-luvun arkeen sopivaksi. Tää on se, mikä polttelee mua eniten. Oon tehnyt paljon kierrätysompelua monilla eri tavoilla ja vaikka oon välillä unohtanut sen, se on mun juttu. Oon omalla tavallani aika ekologinen ihminen ja tää on luonnollisesti jatkumoa siitä.

 

Lasten vaatteet on ihan oma lukunsa reikineen ja pieniksi jäämisineen. Toisinaan käy niin, että lapsi kasvaa ohi vaatteesta ennen kuin sitä on edes kunnolla käytetty. Kirpputori on yks vaihtoehto ja toinen on vaatteen suurentaminen tai muokkaus. Tää on niin laaja juttu, että kirjottelen ihan oman postauksensa myöhemmin lasten vaatteiden korjauksesta ja muokkaamisesta. Mulla on trikoovaatteiden korjaamiseen yksi helppo kotiniksi ja jaan sen teidän kanssa.

 

Lisäks alotan ensi viikolla viisiosaisen sarjan koskien kierrätysompelua ja kestotuotteita. Jokaisessa osassa käydään läpi jonkun tuotteen valmistus. Instagramin tarinoihin tai facebookiin tulee tästä myöhemmin kysely, seuraa ihmeessä siis blogin lisäks somekanavia niin pääset vaikuttamaan siihen, mitä kaikkea tehdään!

 

Tätä kaikkea tekee tämä ompelija Hyvinkäällä. Lisätään listaan vielä alihankintatyöt ja keväällä voimakkaammin esiin tuleva omien, myytävien tuotteiden valmistus. Varmaan arvaatkin, että kestoilulla ja kierrätyksellä on paljonkin tekemistä niiden kanssa?

 

Lyhyesti sanottuna: vaikka mä vaan ompelen, niin ei ole kyllä kahta samanlaista päivää!

 

Ihanaa päivänjatkoa sulle! Kiva että löysit tänne, ja nyt: laita mun some-kanavat seurantaan niin saat aina tietää, kun blogi on päivittynyt!

 

 

 

                                                                                                                                           Sini