Huh, mikä kevät mulla on ollu! Kuten meillä kaikilla – ihan jotain muuta, mihin ollaan totuttu. Paljon epäuskoa ja ihmettelyä, uuden oppimista ja niin mulla kuin monella yrittäjäkollegallakin ihan vaan selviämistä. Mä en oo edes jaksanut ajatella minkään kirjoittamista, koska kaikki mitä aloitin, näytti pakotetulta. Nyt, samaan aikaan kun suurimmat koronarajoitukset purettiin, mun asiakkaat tuli takaisin ja mä rentouduin ja – tadaa – kirjoittaminen sujuu taas. 

Viime viikolla sain valmiiksi yhden asiakkaan tilaustyön. Hän oli ihana! Tuli hakemaan multa mekkoa, joka on joko tumma sininen tai petrooli – eli kohtalaisen hillitty – mutta lähti täältä aivan upean, oranssinpunaisen vaatteen kanssa! Jos saan sanoa, niin mun mielestä ratkaisu oli oikea. Hän on luonteeltaan oranssi ja vaate puki täydellisesti sekä kroppaa että mieltä. Mikä tärkeintä, hän oli itse tosi tyytyväinen.

Mekon kanssa pidettäväksi valmistin hänelle merinovillaisen pitkän neuletakin. Merinovilla on ihana materiaali, jonka suosio koki pienen takaiskun kun mulesing tuli voimakkaasti tietoon ja koko kansan huulille. Jonkun aikaa oli epäselvää, onko mulesing tyypillinen tapa ja mitä ihmettä, pitäiskö uskoa niitä lähteitä joiden mukaan se on ’ainoa oikea’ tapa? Joidenkin mielestä ilmeisesti edelleen on näin. Minä taas en osta muuta kuin mulesing-vapaata merinovillaa.

 

Mitä se mulesing on ja miks niin tehdään?

 

Lampaan peräpäässä on paljon ihoa ja täten ihopoimuja. Se on ihanteellinen kasvualusta loiskärpäsille, jotka sitten luonnollisesti munivat poimuihin. Kärpäsentoukat aiheuttavat lampaalle kivuliaita infektioita, joihin eläin saattaa jopa menehtyä.

Mulesing on kehitetty 1930-luvulla ja nimi tulee sen kehittäneen lampurin, J.W.H. Mulesin nimestä. Mulesingissa hankkiudutaan eroon peräpään ylimääräisestä ihosta yksinkertaisesti leikkaamalla se pois. Kuten voi kuvitella, menetelmä on lampaalle kivulias ja yhä edelleen se saatetaan suorittaa ilman puuduttavia aineita.

1930-luvulla vaihtoehtoja tuskin oli, ja toki ajatusmaailma oli silloin täysin erilainen. Eläimiä pidettiin ja hoidettiin ainoastaan sitä hyötyä varten, jota ne tulevaisuudessa tuottivat. Eläinsuojelutyötä oltiin alettu tutkia ja kansallispuistoja oli jo perustettu, mutta esimerkiks PETA on perustettu vasta 1980-luvulla. Aika oli eri ja mulesingia pidettiin eläimen hoitamisena, ei sen kiduttamisena.

Nykyaikana loiseläinten aiheuttamia infektioita vastaan on nykyaikaisemmat keinot ja vaihtoehtona mulesingille on esimerkiksi lampaiden peräpään hygienisyydestä huolehtiminen. Mulesingin puolustajille muita vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole ja tämän takia myös mulesing-tuotettua villaa löytyy markkinoilta edelleen. Itsekin olen sitä ostanut – ostohetkellä en tullut ajatelleeksi että edelleen tilanne on se, että jos villan ei ole erikseen mainittu olevan mulesing-vapaata, se ei sitä ole. Mulesing-vapaan villan tuotanto on kalliimpaa ja työläämpää kuin mulesing, jonka takia mulesing-vapaa villa on aina hieman kalliimpaa.

 

Ok, jos ostan (mulesing-vapaata) merinovillaa niin mihin voin käyttää sitä?

 

Niinpä! Tässä tulee ilmi merinon monipuolisuus! Se on mahtava tuote ja sopii vaatteeseen kuin vaatteeseeen. Villa on tosi pehmeetä, eikä se kutita eikä pistele yleensä herkkääkään ihoa. Se on myös loistava materiaali siksi, että se sisältää itsessään tekniset ominaisuudet: se poistaa iholta kosteutta ja lämmittää samaan aikaan. Merino on retkeilijöiden ja pienten lasten unelma-(alus)vaate. Hyviä puolia on myös merinon antibakteerisuus ja se, että villa lämmittää kosteanakin. Toisaalta se myös suojaa auringolta ja hengittävyytensä ansiosta toimii myös kesäretkillä.

Merinoa saa nykyisin useita eri paksuuksia ja upeita värejä, älä siis suinkaan kuvittele että koska kaikki merinovillaiset alusvaatteet on mustia, ei muuta olis saatavilla! Tässä mun luottotoimittajani värit, joista voidaan tehdä esimerkiks syksylle ihana, laskeutuva ja lämmittävä neuletakki joka on niin mukavan ohut, että mahtuu talvella toppatakinkin alle!

Ok, kuulostaa hyvältä mutta VILLA. Sitähän on tosi vaikee hoitaa, ei voi ees pestä lakanoiden seassa? Ja mitä jos se menee rikki, arvokas materiaali! En ehkä uskalla…

 

Totta. Sitä ei voi pestä lakanoiden seassa. Varsinkaan, jos peset lakanat 90 asteessa. Et voi laittaa tätä edes 60 asteeseen. Itse asiassa, merino pitää pestä villa- tai hienopesuohjelmalla ja vieläpä villalle tarkoitetulla pesuaineella.

Toisaalta hyvä puoli on se, että merinoa ei juuri tarvitse pestä! Se toimii kuten villakin, ja puhdistaa itse itsensä. Itse asiassa, mun teki mieli laittaa tähän merinon hoito-ohjeet ja olla kokonaan laittamatta mitään pesuohjeita vain siks, että vaatteita ei pestäis turhaan.

Jos merinovillaiseen vaatteeseen tulee tahra, voit poistaa sen sappisaippualla (mutta huom! kokeile ensin näkymättömään kohtaan!). Noin muuten ”peseminen” hoituu tuulettamalla. 

Villaneuleen korjaaminen hoituu kuten villasukan parsiminen, tosin lanka on usein ohuempaa. Jos parsiminen ei hoidu sulta, voit kysyä neulovalta ystävältä apua tai tuoda sen mulle. Multa on myös tulossa tutoriaali parsimiseen, joten seuraa @kuviolla some-kanavia (löydät mut instasta ja facesta) ja löydät avun tähänkin ongelmaan.

 

Summa summarum, merinovilla on ihana materiaali.

 

 

Mihin materiaaliin haluut seuraavaks tutustua?

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                              Sini