Kuviolla-ompelimo Hyvinkään Donnerinkadulla on pieni mutta paljon tekevä. Multa usein kysytään, mitä kaikkea teen ja tässä blogisarjassa vastaan: käydään läpi mun palvelut, vähän hinnoittelua, aikatauluja ja sitä, miten mä toimin.

Tänään on White Monday – Black Fridayn vastakohta, joka muistuttelee sekä kierrätystuotteiden olemassaolosta että ostamisen vaihtoehdoista: vuokraamisesta, korjaamisesta ja muodistuksesta.

White Mondayn ”Buddies Finland”-sivulta löydät kaikki meidät Suomessa mukaan ilmoittautuneet yritykset. Kannattaa käydä kurkkaamassa, siellä on paljon myös pieniä käsityöläisiä monelta eri alalta.

Mutta nyt. Ne korjausompelut. Korjausompelutöiden ja muodistustöiden välinen ero on toisinaan vähän semmonen veteen piirretty viiva, koska periaatteessahan esimerkiks jonkun vaatteen kaventamisen voi ajatella olevan samaan aikaan kumpaakin. Itse sijoitan korjausompelupuolelle kaikki työt, joiden tarkoituksena on yksinkertasesti tehdä vaatteesta ehjä ja sopiva niin, että vaate säilyy jotakuinkin ennallaan.

helman lyhennös

Liehuvahelmaisen juhlapuvun helman lyhentäminen on ihanaa ja tarkkaa työtä. Hinta on 60-80 €.

Oon ilahtunut siitä, kuinka moni nykyäänkin kuitenkin korjauttaa vaatteitaan ja siitä, kuinka ihmiset yhä enenevässä määrin hoksaa että me ompelijat voidaan tehdä muutakin kuin korjata. Yllättävänkin pienellä saa aikaan suuren muutoksen vaatteen ulkonäössä ja mukavuudessa ja tän sarjan kirjoittamisen myötä oonkin tehnyt pyhän lupauksen, että järjestän mun pikkuiseen työhuoneeseen tilan, jossa voin ottaa ne ennen ja jälkeen kuvat melkeenpä kaikesta!

 

Kuinka mä toimin, jos mulla on vaate joka kaipaa korjausta? Pitääkö varata aika?

Mulla on netissä mun aukioloajat niin, että oon paikalla klo 14 asti. Periaatteessa ennen sitä voi aina vain lompsia sisälle ja tuoda mulle töitä mutta käytännössä mä usein suosittelen soittamaan tai laittamaan viestiä ensin: hoidan tukkukäynnit ja muut pikku piipahtamiset siinä päivän mittaan ja jos huono tuuri käy, en ole just paikalla. Lisäks mulla käy päivisinkin sovitusasiakkaita ja jos siihen sattuu sitten päällekkäin kaksi asiakasta, joille pitää sovittaa vaatetta, voi joutua odottamaan. Tämän sanottuani toistan, että aina voi vaan tulla – tähän asti on kaikki mahtuneet samaan aikaan sisälle :)!

Trikoomekon helman lyhentämisestä jääneestä kaistaleesta voi tehdä esimerkiksi vyötärölle solmittavan vyön tai nauhan hiuksiin.

Mitä se maksaa?

Mun hinnasto löytyy netistä ja siellä on suurimmasta osasta perushommia eksaktit hinnat. Joistain (esim. mittatilausvaatteista) on merkattu ’alkaen’-hinnat ja toki pitää aina muistaa että vaikkapa tuo yleisin duuni, vetoketjun vaihto, sisältää sen perusketjun. Jos tarve on erikoisketjulle, sovitaan hinta erikseen. Kaikkia töitä en mitenkään voi listata ja niistä sovitaan hinnat sitten erikseen. Usein isoissa kavennustöissä joudun antamaan jonkun tuntihaarukan, kuinka pitkään työssä menee ja tarkka hinta selviää vasta kun työ on tehty.

Nämä miesten puvunhousut tulivat ilman toista solkikappaletta ’varaosahuoltoon’. Asiakas sai kympillä toimivat housut.

Kauanko se kestää? Mitä jos huomasin vasta nyt, että parin päivän päästä on juhlat ja puku rikki?!

Ne jonot. Joskus niitä on. Tuntuu, että näiden selvien ruuhkahuippujen lisäksi tulee kausia, jolloin kaikkien vetoketjut menee samaan aikaan rikki tai kenellekään ei löydy kaupasta sopivan pituisia housuja. Mä teen aina parhaani, että mä pystyn oikeesti auttamaan asiakasta. Se tarkottaa sitä, että haluan että asiakas saa paitsi sopivan vaatteen, niin hän saa sen myös ennen kuin on liian myöhäistä. Jos tiedän, että en vaan saa jotain työtä sovitettua asiakkaan tarpeiden mukaan, soitan mun ompelijakollegat läpi ja yritän saada asiakkaan työn jollekin toiselle. Yleensä saan ne kuitenkin puristettua johonkin väliin.

 

Jos työllä on kiire, eli sen pitää olla valmiina parissa päivässä, laskutan kiirehinnaston mukaan ja silloin teen työn yleensä joskus yön pimeinä tunteina. Tästä voikin päätellä että useimmiten tekemistä on ainakin sen kolmen-neljän päivän verran – ja hyvä niin :)!

uusi vetoketju

College-takin vetoketjun vaihto maksaa 25 € ja lisää takin käyttöikää huomattavasti.

 

Minkälaisia juttuja korjaat? Onko jotain töitä enemmän kuin muita?

Yleisimmät työt on ne jo mainitut vetoketjun vaihdot ja sen jälkeen hyvänä kakkosena varmasti housunlahkeiden lyhentämiset. Yllättävän kolmossijan ottavatkin miesten puvuntakit, joissa voi monessa kohtaa olla pari senttiä liikaa tai liian vähän kangasta. Usein myös puvuntakeissa viihtyvät miehet haluaa näyttää tyylikkäiltä ja ovat tarkkoja siitä, että vaate on sopiva. Nää viimeksi mainitut on muuten yksiä mun lempiduuneista! Niistä näkee kanssa niin selvästi, mitä kohtalaisen pienillä muutoksilla saa aikaan: parhaimmillaan muutaman tunnin työllä saa taiottua pojasta nuoren miehen.

 

Näiden lisäks on paljon takin vuorin vaihtoa, housujen kaventamista ja leventämistä ja tietysti hameiden ja juhlapukujen helmojen lyhentämistä. Ihania, erilaisia töitä. Yllättävää kyllä esimerkiks taskupussien korjauksia on todella vähän ja myöskin ihan perinteistä vaatteen paikkausta mulle on tullu vain ihan muutamat. Sekin kuitenkin kannattaa, laitan tähän viimeseks kaksi kuvaa joissa on saatu risat lempifarkut kuntoon muutamalla kympillä.

Lempifarkkujen vyölenkki oli revennyt irti. Korjasin ja tuin farkut ja ompelin vyölenkin takaisin paikoilleen.

 

Heräskö sulle vielä joku kysymys koskien korjausompelupalveluita? Joko ihan mun tai yleisesti? Kysy vaan, mä vastaan mielelläni!

 

 

 

 

                                                                                                                                               Sini