”Laajalti käytetyistä ja pitkäikäisistä muovituotteista on tullut maailmanlaajuisesti yksi vakavimmista uhkista vesiekosysteemeille. Muovia päätyy lintujen ja kalojen ruuansulatukseen ja muovinsiruja on löytynyt jopa merenpohjan eliöistä. Jos jatkamme roskaamista nykytahdilla, on vesistöissämme vuoteen 2050 mennessä enemmän roskaa kuin kaloja.” -WWF-

 

Onneksi Suomi ei ole suurin roskaajamaa. Ja onneksi suomalaisista tästä huolimatta suuri osa haluaa vähentää muovin – erityisesti kertakäyttömuovin – käyttöä.

Viimeks vinkkasinkin jo Kuviollan Muovittoman maaliskuun kangaskassitarjoukseen. Kangaskassi on ehdottomasti muovittomampi tapa kantaa mitä tahansa kuin muovipussi ja ainakin itselleni yks helpoimmista tavoista vältellä muovia. Toinen kaupasta kotiin raijattava (valitettavan usein kertakäyttöinen) muovi löytyy hevi-osastolta. Kaikissa kaupoissa ei ole paperipussia vaihtoehtona muoviselle hedelmäpussille ja jos vähän pidemmälle mietiään, niin roskaahan se paperikin on.

Tällä kertaa ykkösvinkki onkin helppo kestohevipussi. Mä valmistan niitä myyntiin laadukkaasta pellavasta ja myös kierrätyspuuvillasta, mutta jos haluat mieluummit tehdä itse muttet osaa, niin tässä vastaus:

 

Kierrätystutoriaali 1/6: helppo kestohevipussi

 

Tarvikkeet: materiaalia pussin ja mahdollisten koristeiden verran + kiinnitysnaru.

Materiaali voi olla käytännössä melkein mitä tahansa. Jos haluat säilyttää tuotteet pusseissa vielä kotijääkaapissa, suosittelen juuttia tai ohutta pellavaa. Muuten on melkein mielikuvitus rajana. Voit tehdä pussin uusiomateriaalista tai kierrättää melkein mitä tahansa kestopussiksi: verhot – paksut ja ohuet -, pöytäliinat, tyynyliinat, lakanat, paitapuserot… ainoa huomioitava asia on materiaalin paino: jos et halua maksaa ylimääräistä jokaisella punnituksella, suosi kevyitä materiaaleja.

Sitten asiaan: omat pussini ovat kokoa 25×30 cm. Yläreunassa on nauhakuja ja tykkään tehdä pussit kahdesta kappaleesta. Yhden kappaleen koko on siis 27×33 cm, ja tämä sisältää saumavarat. Jos haluat tehdä pussin yhdestä kappaleesta, sen koko on 27×64 cm. Taite on pohja.

Jos haluat tarralle paikan, leikkaa sitä varten 6×9 cm kokoinen pala eri kangasta. Lisäksi tarvitset kiristysnauhan – se voi olla vanha kengännauha tai vanhasta t-paidasta leikattu suikale.

Nyt mennään:

Mä leikkasin heti useammalle pussille kappaleet. Yks vanha verho, yks vanha kankaanjämä ja nuo vaaleat tuossa päällä on yhden asiakkaan verhojen lyhennys, jotka hän jätti mulle. En oikeesti osaa heittää mitään roskiin!

Saumuroi kaikki reunat. Jos kangas ei rispaannu, saumurointi ei ole pakollista. Jos saumuria ei ole, siksak käy!

 

 

 

Kiinnitä tarralle tarkoitettu kangas haluamaasi paikkaan – itse suosin oikeaa alakulmaa mutta se voi olla tietysti missä vaan. En huolittele reunoja, ne näyttää hauskoilta kun rispaantuvat ajan kanssa.

 

 

 

Ompele reunoista yhteen. Jätä yhden pitkän reunan yläpäähän ompeleton kohta. Tästä tulee reikä nauhakujalle. Jos aiot kääntää kankaan vain kerran (kuten minä nyt teen), reilu pari senttiä yläreunasta riittää.

Taita ja ompele koko yläreuna. Ompele lopussa pieni matka päällekkäin alun kanssa niin homma ei lähde purkaantumaan.

Taitteen leveyden voi tarkistaa nauhakujan reiälle jätetystä tilasta, oikean puolen pitäis näyttää tältä.

(Sori että mun kädet näyttää tältä! Ihan hirveää! Oikeesti, jos värjäätte käsin mitä tahansa niin laittakaa jotain suojaa käsiin ennen ku tungette ne väriliemeen.)

Pujottele nauha kujaan hakaneulan tai pinnin avulla.

Ja siinäpä se – helppo kestohevipussi on valmis! Tää on tämmönen simppeli perusmalli jos jonkinlaiselle pussukalle. Jos nurkista löytyy isompia paloja kankaita, tällä tyylillä saa nopeasti tehtyä pussin mille vaan: luistimille, keilakengille, lasten yökylähommille ja niin edelleen.

Itsellä oli niin paljon kiiretöitä, että mulla tää toimii kässäpussina keskeneräisille kestohevipusseille.

Tuliko hyvä? Laita mulle kuvat sun pusseista :)!

 

Muovittomat vinkit 2/4

  1. Tarkista, että kuorintavoiteessasi ei ole muovia! Onneksi suurin osa valmistajista on jo siirtynyt muovittomiin rakeisiin, mutta on hyvä tiedostaa, mitä ostaa. Itse oon jokunen vuosi sitten ihastunut ”omatekoisiin” kuorintoihin. ”Omatekoisiin”, koska en varsinaisesti tee mitään sekoituksia. Kasvot kuorin pesemällä ne kosteusvoiteen ja sokerin sekoituksella, koko kropan kuorin joko kahvinporoilla, suolalla tai suolan ja kookosöljyn sekoituksella.
  2. Vaihda elmu-kelmu mehiläisvahaliinoihin! Ne on huippuja! Niitä saa valmiina ja sarjassa on tulossa niihin myös tutoriaali. En uskalla luvata sitä ihan ensi viikoksi, mutta sitten. Mä en valitettavasti voi valmistaa niitä myyntiin – se olis hullu byrokraattinen viidakko ja vaatis myös keittiörempan :D.

 

 

 

                                                                                                  Sini